


به گزارش چهل ماه نیوز؛ به نقل از صبح بردسکن، هواشناسان و اقیانوس شناسان جهان در سال های اخیر مطالعات زیاد و دقیقی در مورد مکانیزم ایجاد ال نینو و تاثیرات متقابل جو و اقیانوس انجام داده اند؛ در واقع ال نینو یکی از چرخههای مشهور آب و هوایی جهان است که هر ۲ تا ۷ سال یک بار، باعث ایجاد ناهنجاریهای بزرگی در آب و هوای سراسر سیارۀ زمین میشود.
به طور ساده یک رخداد اقلیمی کلان است که در اثر رها شدن انرژی انباشته در بزرگترین حوزه اقیانوسی جهان یعنی جنوب اقیانوس آرام رخ میدهد، نشانه اولیه آن هم تغییر جهت جریان آبهای سرد و گرم و همچنین بادهای این منطقه است که از جمله این ناهنجاری ها میتوان به سیلابهای ناگهانی، خشکسالی و قحطی اشاره کرد.
از دلایل وقوع ال نینو گردش واکر است، این گردش یک گردش اتمسفری، در صفحه ای عمود بر استوا می باشد که با صعود هوا در غرب آرام استوایی و نزول هوا در شرق آرام استوایی شکل می گیرد.
همراه با این گردش اتمسفری، بادهای سطحی شرقی و بادهای غربی فوقانی به موازات استوا در سطح وسیعی از حوضه آرام استوایی ایجاد می شود، در واقع ال نینو مانند یک فصل، دارای دوره است اما فصلی که به صورت نامنظم ظاهر می شود به همین دلیل در دوره ظاهر شدن این پدیده، بعضی تغییرات آب و هوایی در الگوهای طبیعت به وجود می آید.
این تغییرات، افزایش باران و سیل های ویرانگر در بخش هایی از امریکای جنوبی و پرو و خشکسالی در قسمت غربی اقیانوس آرام را به دنبال دارد؛ تأثیران پدیدۀ ال نینو در کشور ما با نظرات متفاوتی رو به رو است که امیدواریم بر خلاف نظر وزارت نیرو با توجه به نظر سازمان هواشناسی، بارندگی بسیار خوبی داشته و زمستان سختی نداشته باشیم.
در هر صورت با توجه به برد زمانی، سه نوع پیشبینی حالبینی، کوتاهمدت و فصلی با بردهای شش ساعت، یک هفته و پنجماهه در سازمان هواشناسی کشور تولید میشود اما آنچه در پیشبینی فصلی مورد توجه و بررسی قرار میگیرد با پیشبینی کوتاهمدت متفاوت است به بیان دیگر سرمای شدید و سیل را نمیتوان از چند ماه قبل پیشبینی کرد.
بررسی شاخص دور پیوند النینو و لانینا نشان میدهد که سرمای شدید زمستان ۱۳۸۶ با لانینا همراه بوده است و در خراسان رضوی درختان انار ۵۰ ساله را خشکاند؛ از دورههای بسیار سرد دیگر میتوان به زمستان سالهای ۱۳۴۱، ۱۳۴۷، ۱۳۶۱، ۱۳۵۱ و ۱۳۷۶ اشاره کرد که چهار مورد آنها با لانینا و دو مورد با حالت خنثی همراه بودهاند.
با توجه به اعلام وزارت نیرو مبنی بر وقوع یخبندان و زمستان سرد در کل کشور، کارگروههای مقابله با این پدیده در خراسان رضوی تشکیل شدهاند، کارگروههای مربوط به زمستان سخت با درگیرکردن تمام دستگاههای مدیریت بحران از جمله فرمانداریهای شهرستانها تشکیل شده که مسائل آن را پیگیری میکنند.
از طرفی سازمان هواشناسی اعلام کرده برای زمستان امسال انتظار میرود که بارش نرمال با گرایش جزئی به کمتر از نرمال باشد و دمای هوا بویژه در نیمه دوم زمستان تا ۱/۵ درجه بیش از نرمال پیشبینی شده است.
همانطور که گفته شد سرمای شدید را نمی توان از چند ماه قبل پیش بینی کرد اما رخداد دورههای با سرما یا گرمای شدید در سطح کشور را سازمان هواشناسی کشور با دقت خوب تا دو هفته قبل از رخداد پیشبینی میکند.
متولیان مدیریت بحران کشور نیز با توجه به توانایی و کارایی که دارند و نیز با هماهنگی بین سازمان هواشناسی و وزارت کشور می توانند به سادگی آن را به فاصله چند روز مدیریت کنند؛ در هر صورت می طلبد در هر شرایطی با صرفه جویی در مصرف گاز به خود و جامعۀ خود کمک کنیم و فراموش نکنیم که احتیاط شرط عقل است.
تــوجـه
- لطفا نظرات خود را فقط در مورد همین مطلب بنویسید
- لطفا نظرات خود را به فارسی تایپ نمایید
- لطفا سعی کنید نظرتان مختصر و مفید باشد
- به نظرات دیگر کاربران احترام بگذارید